Топ 10 порад для вдалої випічки

Випічка – процес зовсім не тяжкий. Трішки практики і ви зможете випікати кулінарні шедеври та радувати ними своїх близьких.

Проте в будь-які справі є свої нюанси. Якщо ви ніколи не пекли, почитайте нашу збірку топ 10 порад для вдалої випічки. З ними процес приготування стане легшим і ви з більшою ймовірністю досягнете успіху у приготуванні смачних страв.

#1 Температура масла для випічки

Масло — це один з основних інгрідієнтів, що використовується у випічці. Потрібно щоб воно було правильної консистенції, адже саме з нього починається приготування тіста.

Як правило, в рецептах зустрічаються розм’якшене масло, охолоджене (або заморожене), розтоплене і тепле.

Розм’якшене масло — це масло кімнатної температури (і досягло воно цієї температури перебуваючи на столі), але ні в якому разі не підтоплене.
Якщо масло було підігріте в мікрохвильовці, то ваше печиво або інша випічка вийдуть важкими і жирними. Тому все, що ви повинні зробити, — це дістати його з холодильника і потримати годинку на столі, щоб воно досягло необхідної температури і консистенції. Якщо розм’якшене масло правильної консистенції, то при натисканні пальцем поглиблення залишиться, але масло буде продовжувати тримати форму.

Охолоджене масло — це масло, яке було добре охолоджене в холодильнику або морозилці, і відповідно, при збиванні не тане. Завдяки холодному маслу тісто набуває деяку шаруватість. Часто використовується в рецептах коржів для різних пирогів.

Розтоплене і остигле масло повинно бути рідким і злегка теплим. Якщо воно буде гарячим, то яйця в тісті згорнуться. А хіба комусь потрібна яєчня в тісті для вашого майбутнього шедевра? Звичайно ні.

#2 Починайте з підготовки всіх інгредієнтів

Починайте приготування з підготовки всіх інгредієнтів. Так-так, спочатку прочитайте уважно перелік всіх необхідних продуктів і дістаньте їх. Після цього прочитайте спосіб приготування. При такому підході помилитися практично неможливо.

#3 Завжди читайте рецепт до кінця

Завжди, перед тим як почати, прочитайте рецепт до кінця. Часто господині не обтяжують себе цим, і як результат — цілковита катастрофа на кухні, якщо наступний крок вимагав, наприклад, попередньої підготовки.

Але якщо рецепт прочитати повністю, то ви наперед знатимете, що, як, коли і де необхідно зробити або приготувати. Всього 3-4 хвилини врятують вас від безглуздої витрати продуктів на невдалий пиріг або десерт. Це одина з ключових порад для вдалої випічки.

#4 Звертайте увагу на температуру продуктів

Що стосується температури продуктів, то варто зауважити: якщо в рецепті вказано, що потрібні яйця і / або молочні продукти (молоко або йогурт) кімнатної температури, то необхідно, щоб саме так і було.

У рецептах температура дається не жартома, просто продукти зазначеної температури набагато краще змішуються, що надає тісту однорідну текстуру як в сирому, так і в готовому вигляді.

Подумайте самі: якщо масло тверде, як камінь, чи легко змінити його консистенцію на кремову? Це ж стосується і яєць, особливо, білків. Білки набагато краще збиваються і збільшуються в обсязі, якщо вони кімнатної температури.

Тому — так! — температура продуктів грає дуже важливу роль!

#5 Користуйтесь вагами

В ідеалі користуватися вагою. Невеликі кухонні ваги, краще електронні, стануть вашим незамінним помічником на кухні.

Грам і унція завжди означають грам і унцію, а ось чашка не завжди одна і та ж чашка. Адже, якщо ви вирішите спекти торт на день народження для когось з рідних по рецепту відомого кондитера. І не дотримаєтесь його вказівок у пропорціях – торт може просто не вийти. Тому, якщо можливо, зважуйте продукти.

#6 Точно вимірюйте всі інгредієнти

Тепер, без сумніву, ви розумієте, наскільки важливо бути точним при випічці: точність зазначеної температури продуктів, точність у підготовці. А ще дуже важливо, щоб вага і обсяг інгредієнтів суворо відповідали зазначеним параметрам в рецепті.

Успіх у випічці багато в чому залежить від точності вимірювань ваги або обсягу інгредієнтів. Невірні вимірювання, на жаль, ведуть до ряду поширених помилок. Важливо навчитися вимірювати правильно, якщо ви вирішили наблизитися до досконалості в кондитерській справі.

Для сухих інгредієнтів найкраще підійдуть мірна чашка або ложки, так як вони і були для них придумані спочатку. Мірний стакан або чашку наповнюйте ложкою і обов’язково рівняйте верх, щоб не було ніяких горбиків. Слід зазначити, що в нашому списку топ 10 порад для випічки – це також одна з найважливіших.

Пам’ятайте, що це особливо важливо для борошна (втім, і для інших сухих інгредієнтів), так як можна насипати до 50% зайвої ваги або обсягу продукту. Якщо ви готуєте капкейки і в рецепті вказана 1 чашка борошна, то при додаванні двох ви неодмінно зазнаєте невдачі, оскільки готові вироби будуть сухими.

Для рідких інгредієнтів рекомендується використовувати звичайний прозорий стакан або пластиковий мірний.

#7 Температура духовки також має значення

Повернемося до питання температури, але на цей раз поговоримо про температуру духовки! Неправильна температура в духовці при випічці призведе до сумного результату.

Найбільш поширеною помилкою є занадто висока температура. У цьому випадку ваш торт, печиво або капкейки вийдуть дуже сухими, можливо, навіть трохи підгорілими і зовсім не ароматними.

Але буває і так, що духовка відключається і не підтримує встановлену температуру. Ви, наприклад, знаєте, як часто ваша духовка вимикається? Звичайно, якщо у вас нова духова піч або ви регулярно перевіряєте коректність її роботи, тоді вам турбуватися нема про що.

Просто знайте, якщо ви встановили температуру духовки на 200 ° С, то реальна температура може відрізнятися від заданої на 5-10 градусів, а може і на 50.

Чи знаєте ви, як це вплине на випічку вашого печива, булочок з корицею або кексів? Вам може здаватися, що це не така вже й велика проблема, але це не так. Як вже було сказано, в кондитерській справі точність – понад усе. Тут немає місця грубій помилці. Ви можете залишитися без десерту, незважаючи на час, витрачений на приготування, куплені продукти, і все через духовку, яка не може підтримувати задану температуру.

Простим і недорогим рішенням цієї проблеми стане термометр для духовки. Його вартість невелика, але він просто незамінний на кухні. Встановіть термометр в духовці, і ви завжди будете знати реальну температуру в ній.

Якщо ви печете в режимі з конвекцією, то температуру варто зменшити на 10-15 градусів. Також можна на пару хвилин зменшити час випікання, наприклад, на 1-2 хвилини для печива і на 5-7 хвилин для кексів та хліба.

#8 Під час випікання духовка повинна бути закритою

Ще один надважливий секрет вдалої випічки: під час випікання духовка повинна бути закритою – не відчиняйте її без потреби.

Ви вже знаєте, як неправильна температура може зіпсувати навіть найкращий рецепт, те ж можна сказати і про духовку, що часто відкривається.

Адже така спокуслива думка відкрити дверцята і поспостерігати, як печуться печеньки, змінюючи колір, піднімається бісквіт і ростуть апетитні капкейки.

Але чим частіше відкриваються дверцята духовки, тим меншою стає температура в ній і, відповідно, збільшується час випічки, а якість зменшується.

Найнеприємніше, що може трапитися, — ваш майбутній торт або запіканка опаде, так і не встигнувши піднятися як слід.

Якщо готовність випічки потрібно перевірити дерев’яною паличкою, то зробіть це швидко: витягніть форму з духовки, закривши її, перевірте готовність випічки і поверніть назад в духовку, якщо необхідно.

#9 Охолоджуйте тісто для печива

При випіканні різноманітного печива тісто за рецептом слід добре охолодити.

Цим можна скористатися, якщо ваше тісто дуже м’яке і липке, або ви вирішили спекти печиво пізніше. При охолодженні пісочне тісто стає твердіше і не так розпливається при випіканні. Крім того, аромат печива буде більш насиченим.

Наприклад, печиво з шоколадом отримає ніжний вершково-карамельний аромат. Після холодильника, вже безпосередньо перед формуванням, тісто має відлежатися на столі при кімнатній температурі близько 10 хвилин (можливо, і довше, дивлячись як довго воно охолоджувалося).

Більш зручний спосіб – охолодити тісто в холодильнику близько двох годин, сформувати печиво і відправити його охолоджуватися ще на кілька годин. Цей спосіб легший, так як при тривалому охолодженні тісто стає дуже щільним і формувати з нього що-небудь досить складно.

#10 Покладіть до печива скибочку хліба

Ця порада стосується зберігання печива. Вона дуже проста, але не менш важлива ніж всі попередні. Саме тому вона і опинилась в нашому списку топ 10 порад для вдалої випічки.

Якщо ви хочете зберегти ваше печиво м’яким, тоді в контейнер для зберігання покладіть шматочок хліба.

Ви чули про цю пораду раніше? Скоріш за все ні. Хліб віддасть свою вологу печиву і буде підсихати, в той час як печиво залишиться вологим, м’яким і розсипчастим.

На завершення хочеться сказати, якщо справа доходить до випічки – слід бути перфекціоністом. Тільки в такому випадку ви досягнете успіху.

Надіюсь ці 10 порад для вдалої випічки стануть вам в пригоді. Випікайте та не бійтесь експериментувати.