Чим замінити розпушувач до тіста

Вдала випічка – гордість господині. На перший погляд, здається, що створити ідеальну випічку дуже просто. Але це не так. Достатньо трохи відхилитися від установлених пропорцій, і всі старання зійдуть нанівець.

Для того, аби зробити тісто пухким і ніжним, наші мами та бабусі використовували тільки соду. Сучасні господині додають в нього  розпушувач. Але часто виникають ситуації, коли в самому розпалі кулінарного процесу виявляється, що розпушувач купити Ви забули. Чим, в такому випадку, можливо замінити розпушувач? Перш за все, необхідно розуміти, що таке розпушувач для тіста, та що входить в його склад.

Що таке розпушувач, та де використовується?

Як Ви здогадалися, для того, аби з неапетитного шматка тіста створити кулінарний шедевр, потрібно додати дріжджі, соду або придбати в магазині спеціальний порошок для випічки, тобто, розпушувач.

Як правило, в розпушувач додають соду. Крім неї, в склад порошка для випічки, входить ще і лимонна кислота, борошно або крохмаль. Тобто, класичний розпушувач для тіста – це натуральний продукт. Але, сьогодні, в массовому виробництві, в нього можуть додавати хімію, яка шкодить здоров’ю.

Зверніть увагу, що навіть виключно натуральним продуктом не потрібно зловживати: від того, що Ви добавите більше порошку, ніж зазначено в рецепті, тісто більш пишним не стане, а смак зіпсується.

Тісто замішане з розпушувачем
Також, наслідками надмірної любові до розпушувачів можуть бути:
  • Ламкість кісток. Подібна суміш вимиває з організму кальцій;
  • Передчасне старіння шкіри. Розпушувач для тіста має здатність розщеплювати колаген, В результаті, у Вас швидко з’являться зморшки та пігментні плями, і Ви будете виглядати набагато старше свого віку.
  • Порушення обміну речовин та зниження імунітету. Якщо Ви не хочете постійно хворіти, краще відмовитися від магазинного розпушувача.
  • Постійне вживання в їжу розпушувача приводить до гастриту та різних запалень кишківника,
Крім перерахованих вище проблем, можуть виникати алергії на склад даного продукту. Тому, перш ніж бігти до магазину, слід подумати, чим натуральним його можливо замінити.

Якими бувають розпушувачі для тіста?

В сучасній кулінарії існує 4 види розпушування тіста:

  • хімічний;
  • біологічний;
  • механічний;
  • комбінований.

Під час приготування кондитерських виробів використовують хімічні розпушувачі. Це і є ті порошки, котрі Ви звикли купувати в магазині.

Основною перевагою таких розпушувачів є швидка дія та відсутність втрат цукру при бродінні.

До біологічних розпушувачів можна віднести: пиво, кефір, йогурт, закваска.

Чим замінити розпушувач в випічці?

Багато господинь знають про шкідливий вплив магазинних порошків на організм, тому часто їх заміняють на менш шкідливі продукти. То чим можна замінити розпушувач до тіста? Варіантів є декілька:
  • Сода. Найбільше підходить до здобного, бісквітного, заварного або пісочного тіста. Потрібно додавати в борошно при замішуванні тіста, в тій кількості соди, в котрій додавали розпушувач.
Весь секрет в тому, що сода – це біологічний продукт, так як, при температурі вище 60 °С вона виділяє вуглекислий газ. В чистому вигляді її додають в ті види тіста, куди входять кислі продукти: сметана, кефір, йогурт.
  • Сода + оцет. Підходить до тих самих видів тіста, що і непогашена сода. Замінюється в наступній пропорції: 1 чайна ложка розпушувача = половина чайної ложки соди + одна четверта чайної ложки оцту. Додається в готове тісто.
Якщо рецепт випічки не входять кислі продукти, соду обов’язково слід погасити оцтом, оскільки, в нерозчиненому вигляді вона може надати випічці неприємного смаку. Гашену соду слід вводити швидко, не очікуючи бурління. Тісто слід відразу випікати.
  • Газована вода. Підходить до тіста, яке готується на воді. Додається тільки по рецепту. як правило, використовують сильногазовану мінеральну воду з додаванням солі та лимонної кислоти.
  • Алкоголь. Він робить випічку легшою. Для бездріжджового тіста використовують коньяк та ром, для дріжджового- горілку.

Як зробити розпушувач самостійно?

В інтернеті є багато рецептів, як зробити розпушувач самостійно. Ви можете обрати будь -який зручний для Вас. Також Ви можете дізнатися, як зробити цукрову пудру. Також, є цікаві ідеї, як прикрасити торт шоколадом.
Ось два основні способи приготування розпушувача вдома:
З борошном:
  • 10 грам соди;
  • 6 грам лимонної кислоти;
  • 24 грама борошна.
Інгредієнти слід змішати тільки в цій пропорції. При приготуванні слід користуватися кухонними вагами. Порушення пропорції зіпсує смак та вигляд випічки. Для кращого ефекту слід перемолоти лимонну кислоту в кавомолці. Важливо готувати порошок в сухій та чистій посуді. Банку слід закрити герметичною кришкою та зберігати в сухому та темному місці. Без борошна: Якщо є індивідуальна непереносимість до глютену, то борошно замінюють крохмалем. Пропорція для суміші така ж, як і в рецепті з борошном, тільки крохмаль додається в останню чергу. Також, для приготування розпушувача, можна використовувати тільки лимонну кислоту та соду в пропорції 1:1. Важливо пам’ятати, що власноруч приготований розпушувач не слід зберігати більше двух- трьох тижнів.

Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *