42 цікаві факти про шоколад

Шоколад обожнюють всі, солідні бізнесмени, спортсмени і особливо діти. Коли ми бачимо перед собою плитку шоколаду, відразу ж відчуваємо ту насолоду яку принесе її поїдання. Зверніть увагу, що окрім задоволення – він ще й дуже корисний. Адже в шоколаді міститься магній, залізо та ще багато інших елементів, що позитивно впливають на наш організм.

Існує безліч цікавих фактів про шоколад які відомі більшості. Але є і такі факти, про які багато хто не здогадується. В цій статті ми зібрали найцікавіші факти про шоколад. Тож давайте дізнаємося про це частуванні трішки більше, ніж те, що він солодкий і смачний.

Цікаві факти про шоколад

  • Перш за все хочемо розповісти про всесвітній день шоколаду. Святкують його з 1995 року і припадає він на 11 липня. Ідея свята з’явилась у французів але воно так сподобалось публіці, що із національного перетворилось на міжнародне. І тепер люди з усього світу відзначають це солодке свято.
  • Какао дерева справжні довгожителі. Вони можуть жити аж до 200 років. Але не все так добре, адже плодоносять вони тільки 25 років.
  • Печиво з шоколадом було винайдено зовсім випадково. Американка Рут Грейвс замість масла добавила шоколад. Так і вийшло всім відоме частування.
  • Повернемось далеко в минуле, а саме в часи майя. В цій цивілізації вартість деяких товарів визначалась в какао-бобах. Так, наприклад, купити домашніх птахів можна було за 25 бобів, а раба приміром за 120.
  • Какао вперше використали більш ніж 4000 років тому. І було це зроблено в південних і центральних районах Америки. Але станом на зараз більш ніж 72% світової какао сировини виробляється в Африці. Лідером серед африканських країн є Кот-д’Івуар.
  • Перша плитка шоколаду була випущена в Англії. Це було зроблено в 1842 році фабрикою Cadbury.
  • Шоколад приємніший за поцілунок. Це дуже цікавий факт про шоколад. В 2007 році, вченими з університету Сассекса, було проведено дослідження серцевих скорочень і мозкових хвиль. Для експерименту взяли 20 пар яким потрібно було спочатку поцілуватись, а потім з’їсти шматок шоколаду. Як ви вже зрозуміли – шоколад переміг. Абсолютно у всіх випадках танення шоколаду в роті викликало більш приємну (інтенсивну) реакції аніж чужий язик.
Факт про шоколад і поцілунок
  • Щоб виробити 450 грам шоколаду необхідно біля 400 какао бобів.
  • Саме какао боби є одним з перших товарів які Христофор Колумб привіз в Іспанію.
  • Знайомство англійських піратів з какао бобами не можна назвати вдалим. Коли вони вперше захопили іспанський корабель з цим продуктом, пірати вирішили, що це послід домашніх тварин і викинули боби за борт.
  • Шоколад можна зустріти в багатьох фільмах. Але був один в якому він «зіграв» не себе. Це фільм «Психо». В одній зі сцен фільму, замість крові було використано шоколадний сироп.
  • Середі безлічі фактів про шоколад, цей буде дуже цікавим саме для дітей. Всі ми чули фразу «не їж багато шоколаду, а то зуби вилетять». Так от – це міф. Ще в далекому 2000 році, японські вчені, довели, що шоколад набагато безпечніший для зубів аніж цукор чи цукерки. Це пов’язано з тим, що какао володіє антибактеріальними властивостями.
  • В середньому шоколадна плитка містить до 8 частин комах.
  • Попри те, що какао дерево плодоносить лише 25 років, за цей час на ньому виростає до 3 тисяч бобів. Але перш ніж вони з’являться потрібно почекати 4-5 років.
Цікаві факти про шоколад
  • Білий шоколад – зовсім не шоколад. В ньому немає какао. Він складається з какао масла, цукру і сухого молока.
  • Не обов’язково їсти, можна просто нюхати. Запах шоколаду викликає розслаблення. До слова, такою властивістю не володіє жоден інший різновид їжі.

Наші цікаві факти про шоколад містять багато інформації саме про чорний шоколад. А все тому, що він найкорисніший для здоров’я людини.

  • 50-60 мільйонів людей, саме така кількість по всьому світу займається отриманням і вирощуванням какао. Це просто неймовірна цифра.
  • M&m’s було винайдено для американських солдатів в 1941 році, щоб вони могли насолоджуватись шоколадом який не тане.
  • Рут Грейвс продала рецепт печива з шоколадом за пожиттєвий запас шоколаду. А знаєте хто купив рецепт? Ніхто інший як компанія Nestle.
  • Всі ми знаємо шоколад KitKat. Але в Японії його особливо цінують і споживають перед екзаменами. Вся справа в тому, що назва співзвучна з «кітто кацу», а це переводиться як «неодмінно перемогти».
  • Науковці не знайшли взаємозв’язку прищів і шоколаду.
Плитка чорного шоколаду з фольгою
  • Какао боби класифікують на 400 ароматів і 300 смакових якостей.
  • В Німеччині можна знайти годинник із зозулею зроблені із шоколаду.
  • Шоколадний годинник?  Німці пішли ще дальше. В Берліні, компанія «Мультиверк», випускає шоколадні пластинки. На них можна послухати музику, а потім з’їсти.
  • Як ви думаєте яка країна займає перше місце по споживанню шоколаду? Звичайно – це Швейцарія. Кожен швейцарець з’їдає більш ніж 10-12 кг шоколаду на рік.
  • Всі ми любимо знаменитий Kinder сюрприз. А от в США не всі можуть поласувати цим смаколиком. Все із-за того, що в деяких штатах діє закон, який забороняє класти неїстівні речі в продукти харчування.
  • Якщо судити суто по хімічним компонентам, то шоколад являється абсолютно безпечним видом їжі. Адже плавиться при температурі 34 градуси, що нижче за температуру тіла.

Якщо ви поклали шматок шоколаду в рот і він не починає танути – цілком ймовірно, що це не шоколад, а шоколадний продукт.

  • Какао можна вважати одним з найстаріших продуктів на землі, адже існує багато мільйонів років.
  • Близько 20% арахісу і 40% мигдалю, що вироблюються в світі, йдуть в якості добавок до шоколадних виробів.
  • В наш час шоколад неодмінно входить в раціон воєнних різних країн світу. В час другої світової війни його також добавили в раціон але зі зміненою рецептурою. На смак він повинен був бути «трішки кращим за смак вареної картоплі». Все для того, щоб солдати не з’їдали його надто швидко.
  • Як ми вже говорили вище – чорний шоколад набагато корисніший, ніж будь-який інший. А все тому, що звичні для нас цукерки та шоколадки містять малу кількість какао але багато цукру.

Корисні факти про шоколад

  • Шоколад є натуральним обезболюючим. Коли цей смаколик потрапляє в шлунок – починають вироблятись ендорфіни (природні опіати) і в мозку відбувається активація центрів задоволення. Саме це і може призвести до зниження реальних больових відчуттів.
  • Шоколад притуплює відчуття голоду. Всього 10 грам чорного шоколаду дозволить позбавитись від відчуття голоду.
  • Шоколад корисний для серця. Якщо вживати його регулярно, ризик отримати хвороби серця скоротяться на 35%.
  • В шоколаді міститься кофеїн та теобромін, вони підвищують рівень енергії. Чим темніший шоколад, тим більше енергії ви отримаєте.
  • Чашка гарячого шоколаду здатна подавити кашельний рефлекс і заспокоїти хворе горло.
  • Чорний шоколад покращує увагу, пам’ять та навички вирішення математичних задач.
Баночка з крихтами шоколаду
  • Також чорний шоколад позитивно впливає на зір. Особливо в умовах поганої видимості. Тобто ви зможете краще відрізняти слабо видимі предмети (в тумані чи під час дощу).
  • Шоколад допоможе скинути вагу. Якщо ви вирішили сісти на дієту, ні в якому разі не відмовляйтесь від шоколаду. Чорний шоколад здатний зменшувати апетит і зменшувати бажання їсти солодкі та жирні продукти.
  • Шоколад зменшує втому і покращує фізичну активність.
  • Шоколад може замінити каву. В шоколаді міститься теобромін, його можна вважати аналогом кофеїну. Проте його дія значно слабкіша. Він м’яко і без шкоди для організму стимулює нервову та сердечно-судинну системи.

Смертельну дозу теоброміну можна отримати з’ївши за один раз 30 кг шоколаду. Тому не варто переживати.

  • Хоч чорний шоколад і корисніший але і в молочного є свої сильні сторони. Вчені з Індіанського університету нагодували велосипедистів. Результат показав, що ті хто їли молочний шоколад виявились менш стомленими і показали кращі результати.

Як правильно їсти шоколад

  • Віддавайте перевагу саме чорному шоколаду. Він більш корисний і містить менше цукру в порівнянні з молочним та білим.
  • Не жуйте шоколад. Щоб оцінити його смак і аромат, не потрібно з’їдати цілу плитку за раз, досить покласти маленький шматочок в рот і чекати, поки він повністю розтане.
  • Ідеальна температура для шоколаду – 21-24 градуси. Тому купивши плитку шоколаду, не кладіть її в холодильник.
  • Не зловживайте, їже не більше 30-50 грам шоколаду на день.
  • Купуючи шоколад в магазині, вибирайте той який містить не менше 65% какао. Так він дорожчий але і користь від нього значно більша.
Ми, команда кондитерської Тортея, постарались зібрати для вас всі цікаві факти про шоколад. Надіємось стаття буде корисною та цікавою. Зверніть увагу, в цій статті мова йде саме про шоколад і купувати треба саме його. Зараз в магазинах є безліч дешевих продуктів на яких написано шоколадний десерт, шоколадний продукт і так далі. Вони майже не мають нічого спільного з оригінальним частуванням. Віддавайте перевагу якісному продукті.

Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *