Як зробити тірамісу - рецепт приготування

Що таке тірамісу? Багато років італійські кухарі приховували рецепт приготування тірамісу. Але ніжний десерт, виготовлений з яєчно-сирного крему і досконалого печива, просочений кавою і лікером все-таки зумів завоювати світову популярність. Сьогодні ми розповімо про найбільш популярні способи приготування цього досконалого тістечка, а додатково поділимося кількома секретами, котрі дозволять зробити тірамісу таким же  досконалим, як його зробив би талановитий італійський кондитер.

Тірамісу – це чудове рішення для родинного застілля і дипломатичного прийому, дитячого дня народження і весілля. Успіх десерту залежить від якості продуктів, використаних під час його приготування і, обов’язково, чудового настрою кулінара.

Класичний рецепт тірамісу – досконалого італійського десерту

Класичний італійський десерт тірамісу

Як зробити тірамісу в домашніх умовах? Класичний спосіб приготування тирамісу насправді дуже простий. Ось як виглядає справжній італійський рецепт цього десерту! Ви зможете приготовати його в домашніх умовах – це займе зовсім мало часу, а результат буде справді приголомшливий.

Вам знадобляться:

  • 250 грам бісквітних коржів (Савоярді);
  • 500 грам сиру маскарпоне;
  • 3 – 5 свіжих яєць;
  • 50 грам цукру;
  • кілька столових ложок лікеру Амаретто;
  • 5 столових ложок кави;
  • какао для прикраси.
Приготування десерту тірамісу

Приготування:

  1. Приготуйте міцну каву Еспресо. Дайте їй охолонути (можна в холодильнику), після чого додайте лікер Amaretto.
  2. Відокремте жовтки від білків.
  3. Яєчні жовтки і цукор розітріть до утворення пухкої маси. Потім додайте до неї сир маскарпоне.
  4. Білки збийте до жорсткої піни. Змішайте білкову піну з приготованою раніше жовтковою масою з маскарпоне.
  5. Занурте печиво на короткий час у каву і покладіть у посуд, в якому будете готувати десерт.
  6. Викладіть підготовану масу з яєць і сиру на печиво. Потім покрийте масу ще одним шаром печива, змоченого в каві, і викладіть на нього решту сирної маси.
  7. Посипте готовий торт какао.
  8. Остудіть десерт протягом декількох годин.

Рецепт тірамісу можна  вдосконалювати багато разів, на приклад, ви можете приготувати такий десерт без яєць або додати до нього улюблені фрукти.

Рецепт тірамісу без яєць

Ви не любите яйця чи не можете їх їсти? Жодних проблем! Вам не доведеться відмовлятися від тирамісу! Смачний десерт можна зробити і без них. Представляємо рецепт тірамісу без яєць, котрий ідеально підходить для приготування десерту не тільки в вигляді торту, але і смачної розкоші в стаканчиках.

Вам знадобляться:

  • 1 пачка довгих бісквітних коржів (Савоярді);
  • 4 столові ложки розчинної кави;
  • 1 стакан лікеру;
  • охолоджені вершки 30-36% (200 г);
  • 2 столові ложки цукрової пудри;
  • 1 пакет сиру маскарпоне;
  • какао для декорації.

Приготування:

Рецепт приготування тірамісу без яєць виглядає так:

  1. Розведіть каву в окропі в мисці і дайте їй охолонути.
  2. Змішайте каву з лікером. Намочіть печиво савоярді  в суміші і викладіть його на дно форми або стаканчиків.
  3. Збийте вершки міксером. В кінці збивання додайте одну столову ложку цукрової пудри, а потім змішайте вершки з сиром маскарпоне.
  4. Половину маси викладіть на бісквітні коржі, а на неї покладіть другий шар печива, змоченого кавою та лікером. Зверху змажте його кремом, який залишився.
  5. Поставте десерт до холодильника на кілька годин.

Тірамісу в стаканчику - приготування та оформлення

Порційний десерт тірамісу в стаканчику

Тірамісу в стаканчиках з ніжними кремовими та бісквітними, змоченими в каві, шарами, не тільки дуже смачний, але і ефектно виглядає на святковому столі. Щоб десерт набув екзотичного вигляду, його можна прикрасити шарами фруктів, на приклад – малини, чорниці, полуниці. Інтенсивний аромат кави та какао, а також освіжаючі фрукти утворять неповторне смачне поєднання.

Тірамісу в стаканчиках – відмінна ідея для швидкого десерту, який не вимагає багато роботи. Добре збиті жовтки разом з цукром є основою пухнастого крему, а для охолодження десерту достатньо потримати його 2-3 години в холодильнику. Якщо планується пригощати таким тирамісу дітей, під час його приготування не треба використовувати алкоголь, а замість міцного Еспресо додати американо.

Корисна порада: якщо ви плануєте транспортувати десерт, його варто згустити, наприклад, желатином або кремом-фіксатором.

Вам знадобляться (на 6 стаканчиків):

Інгредієнти для крему:

  • 3 жовтки (великі).
  • 350 грам сиру маскарпоне.
  • 350 мл 30% вершкового крему.
  • 4-5 столових ложок цукру.

Для кавового сиропу:

  • 1 чашка міцної кавової заварки.
  • 1 столова ложка цукру.
  • Приблизно 90 мл лікеру Amaretto (необов’язково).

Додатково:

  • Пачка довгих бісквітних коржів савоярді (2 пакети).
  • Кілька столових ложок какао.

Приготування:

  1. Візьміть ще гарячу, змішану з цукром кавову заварку і помістіть її до миски з холодною водою. Коли розчин стане кімнатної температури, додайте до нього лікер і охолодить.
  2. Змішані з цукром жовтки доведіть до світлої і пухнастого маси, а потім додайте до неї маскарпоне.
  3. Візьміть стаканчики. До кожного з них кладемо по три половинки савоярді, попередньо просочені кавовим сиропом.
  4. Викладіть сирний крем на печиво.
  5. Повторіть всі етапи ще раз так, щоб верхнім шаром в стаканчику був сирний крем.
  6. Поставте стаканчики з десертом до холодильника приблизно на 1-2 години.
  7. Перед подачею посипте десерт зверху какао.

Як зробити тірамісу без алкоголю

Торт тірамісу ідеально підходить для вечірок, вечорів з друзями або чаю в неділю. Крім того, зробити його дуже просто, а якщо такий торт приготувати без алкоголю, він стане чудовим подарунком на дитяче свято. Рецепт тірамісу з маскарпоне,  випробуваний багаторазово, пропонуємо нижче.

Вам знадобляться:

  • 750 г сиру маскарпоне (охолодженого),
  • 150 мл 30% або 36% вершків (охолоджених),
  • 100 г цукрової пудри,
  • 2 чайні ложки ванільної пасти, або зерна ванільного стручка, або 2 чайні ложки екстракту ванілі,
  • печиво савоярді,
  • розчинна кава,
  • аромат Амаретто (на приклад, фірми Dr.Oetker),
  • темний шоколад для прикраси.

Приготування:

  1. Змочіть савоярді у міцній завареній каві з додаванням аромату Амаретто.
  2. Помістіть усі інгредієнти в чашу міксера і збийте до густого крему.
  3. Помістіть печиво савоярді в бляшанку для торта. На нього покладіть 1/3 маси маскарпоне, і зверху посипте 1/3 шоколадної стружки.
  4. Потім покладіть ще один шар савоярді, намочіть. Повторіть процес.
  5. Розкладіть сирну масу на вершині торту.
  6. Остудіть десерт 3 години в холодильнику, а перед подачею на стіл посипте шоколадною стружкою.

Десерт тірамісу з полуницею

Торт тірамісу з полуницею

Тірамісу з полуницею – це фантастичний торт з пухнастими вершками і полуницею. Не надто солодкий, дуже вологий, з  кремом à la tiramisu, котрий тане в роті. А щоб десерт став ще більш незвичайним, замість лікеру Амаретто варто додати кокосовий лікер!

Для тіста вам знадобляться:

  • 4 великих яйця;
  • 2/3 склянки дрібного цукру для випікання;
  • 135 г пшеничного борошна (борошно для торта);
  • 55 г картопляного крохмалю.

 Увага! Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.

Приготування:

Відокремлені  від жовтків білки збиваємо в жорстку піну, в кінці збивання  додаємо цукор порціями, ложку за ложкою, збиваючи після кожного додавання. Далі по одному добавляємо жовтки.

Просійте пшеничне борошно і картопляний крохмаль прямо в яєчну масу. Акуратно перемішайте лопаткою, щоб поєднати інгредієнти (не міксером!).

Візьміть форму 32 х 22 см і висотою 6 см (бісквіт не буде так сильно рости, але після розміщення крему і полуниці тісто буде заввишки приблизно 6 см), покрийте її  папером для випічки. Акуратно перекладіть бісквітну масу, вирівняйте. Випікайте при температурі 170ºC близько 20 хвилин або довше, поки паличка, занурена в тісто, не буде залишатися сухою.

Далі рецепт тірамісу передбачує охолодження бісквіту, його розділення на дві частини і насичення лікером. Потім коржі покриваються полуничним джемом, а далі кремом à la tiramisu:

Для крему вам знадобляться:

  • 7 жовтків (з великих яєць);
  • 175 г дрібного цукру для випікання;
  • 40 мл кокосового лікеру;
  • 600 г сиру маскарпоне (охолодженого);
  • 525 мл 36% вершків, охолоджених.

Приготування:

Поставте миску на водяну баню. Додайте яєчні жовтки, цукор і лікер. Збийте ручним міксером, поки суміш помітно загусне (до 15 хвилин).  Зніміть крем з водяної бані і збивайте ще 2 хвилини. Охолодить і додайте маскарпоне.

Після того, як кожен з коржів буде покрито кремом, прикрасьте вершину торта полуницями і поставте його в холодильник на цілу ніч. А зранку насолоджуйтеся досконалим десертом, адже цей рецепт тірамісу насправді неперевершений.

Як бачите, десерт тірамісу в домашніх умовах – це не вигадка. Ви можете приготувати його на своїй кухні за кілька годин і з доступних в кожному магазині інгредієнтів.

Тірамісу – це незвичайне поєднання: суміш ніжної кремової консистенції і тістечок з виразним смаком кави та какао. Якщо ви хочете щоденно насолоджуватися досконалим смаком десерту, який неначе хвилину тому був придбаний в найкращій італійській кав’ярні, спробуйте один з запропонованих рецептів приготування тирамісу і вас гарантовано чекає успіх!

Коментувати

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *